Accedir a la pàgina principal de la Universitat Imatge decorativa que sugereix les activitats a les que es dedica el servei
Servei d'Educació Física i Esports
Biodansa

BIODANSA

 L’ORIGEN

El sistema biodansa va nàixer al principi de la dècada dels 60 del segle passat, a la ciutat de Santiago de Xile. El seu creador és Rolando Toro Araneda, psicòleg, antropòleg i artista, tal com li agrada anomenar-se. Va nàixer a Xile el 1924, va viure a Argentina fins a febrer de 2010, i ara ja es troba «dansant amb les estrelles».

 

QUÈ ÉS BIODANSA?

Podem començar dient que biodansa és un sistema, amb uns objectius, el desenvolupament integral de la persona, i amb uns mitjans ben estructurats i planificats, amb bases científiques fermes, encaminats a aconseguir aquests objectius. Però hem d’afegir, tot seguit, que és ben difícil transmetre amb paraules què és biodansa, perquè es tracta d’una experiència que ens invita a sentir-nos vius, sentir l’amor, l’energia, i que som part d’un tot, l’univers. En una sessió de biodansa tenim vivències en temps real. No actuem «com si» sentírem afecte, o ens sentírem alegres. Realment sentim afecte, o alegria, ho vivim ací i ara, i això reforça la nostra identitat, i nodreix de salut les nostres cèl·lules. Sentir-nos units al grup, a tots els éssers de la nostra espècie, a la natura, ens aporta una sensació de benestar que ens transforma físicament i psíquicament.

 

PRINCIPIS BÀSICS

Hi ha, sobretot, dos principis bàsics: un són els potencials que portem impresos en el nostre ADN. El que fa biodansa és crear l’àmbit favorable dins del qual podem desenvolupar-los d’una manera divertida.

L’altre principi és el que Rolando Toro anomena el principi biocèntric, segons el qual l’univers sencer, del qual formem part, i que és un ésser viu en contínua renovació, posseeix una intel·ligència universal innata, que va més enllà de la intel·ligència conscient de cada individu. Intel·ligència, a més, plena d’amor cap a les seues criatures, que condueix, tard o d’hora, malgrat la interacció d’elements adversos i destructius, cap a la creació i la conservació de la vida.

 

OBJECTIUS

Ajudar-nos a desenvolupar, d’una manera integradora, els potencials amb els quals naixem, perquè aconseguim un major nivell de salut i benestar.

Per tant, ens serveix per a divertir-nos, superar la timidesa, aprendre a comunicar-nos, millorar l’autoestima, integrar la psicomotricitat, dissoldre les tensions i moltes altres coses que només tu podràs descobrir.

 

 

CONSIDERACIONS FINALS

·      Si vols experimentar el que se sent en una sessió de biodansa, l’única manera de saber-ho és provar a participar-hi. De segur que n’eixiràs reconfortat, amb una visió diferent, més positiva, de la teua pròpia vida.

·      Només necessites portar-hi roba còmoda i calcetins per a caminar descalç per la sala.

·      No cal saber ballar per a fer biodansa. No busquem directament, en biodansa, la part estètica del moviment. El que realment importa és que aqueix moviment expresse de veritat el que sentim en aqueix moment. Llavors és, curiosament, quan sorgeixen aqueixos moviments espontanis plens de bellesa i, per tant, generadors de salut.

·      Si sents bloquejos emocionals que t’obliguen a moure’t amb poca traça, biodansa t’ajudarà a deixar anar el teu cos. En qualsevol cas, sempre trobaràs en biodansa una font de salut.

·      Biodansa envia sempre missatges plens d’esperança. En una època en què la majoria porta l’estrès a flor de pell, i molts mitjans de comunicació ens presenten només la visió d’un món ple de violència, estem assistint a un despertar de la consciència de molts milions de persones en tot el planeta que clamen per un món diferent, més humà, just i respectuós amb la vida en totes les seues manifestacions. Aquesta consciència existeix i creix cada vegada més, en un procés irreversible. Biodansa, en la seua aposta per la salut, l’amor, el benestar i la vida, està contribuint, al costat de molts altres grups humans i disciplines de creixement personal, a aquesta expansió de la consciència, on adquireix sentit la vida.

 

  • Esports/Activitats
  • Formació