Accedir a la pàgina principal de la Universitat Imatge decorativa que sugereix les activitats a les que es dedica el servei
Servei d'Educació Física i Esports
Perxa

  

PERXAR A L’ALBUFERA

 

Al Perellonet, a la vora de València, hi ha la zona lúdica de perxar, des d’on s’ix còmodament. Es tracta d’aprendre un dels mètodes de navegació tradicionals, amb una barca per a aigües de poca profunditat. Els albuferencs  són les barques de perxar típiques i tradicionals del llac de l’Albufera. Antigament, els desplaçaments per l’Albufera es feien amb albuferencs en les aigües poc profundes, com marjals, llacunes i canals. Els albuferencs  s’utilitzaven per a caçar i pescar, ja que permetien navegar sense fer soroll i acostar-se a llocs d’accés complicat.

 Els populars albuferencs són barques de perxar típiques i tradicionals del llac, amb poc de calat, per no tocar fons, ja que el llac té un màxim de dos metres de fondària, i en molts llocs menys, però amb llastos ben dissenyats al centre, per assegurar-ne l’estabilitat.

 La perxa és el sistema de propulsió que s’utilitza per a navegar. Es tracta d’un bastó de fusta de més de tres metres de llarg, bifurcat a l’extrem inferior, amb el qual els perxadors experimentats fan avançar i girar l’embarcació mitjançant la seua força i destresa.

 Amb aquesta activitat es podrà aprendre la tècnica de navegar típica d’un paisatge com el de l’Albufera.

 A causa del seu reduït espai geogràfic d’actuació, i a la poca rellevància en general, la barca tradicional de l’Albufera és una embarcació poc estesa, però d’enorme importància en la vida dels habitants d’aquesta comarca, no debades la subsistència dels seus pobladors al llarg de la història ha depès en gran part del que aportava i aporta la llacuna.

De la típica barca de l’Albufera n’hi ha diferents modalitats i morfologies, segons la utilitat a què és destinada: pesca, agricultura, caça, trasllat de persones, mercaderies, dragatges de terra, etc. Per la grandària, la procedència, el sistema d’impulsió, etc., reben noms tan variats com albuferenc o albuferenca, barquet, barquetot, catarrogines, marimatxo, barquets de càrrega, barquets granoters, ravatxol.

Aquesta activitat es pot realitzar durant tot l’any, ja que a penes hi ha contacte amb l’aigua.

En un albuferenc poden cabre unes tres o quatre persones de pes mitjà.

Amb aquesta activitat es pretén, a més de realitzar exercici físic, donar a conèixer als nostres estudiants, tant valencians com estrangers, un mètode tradicional de transport típic de l’Albufera.

     

Adreça: C/Escotilla, 12 El Perellonet València

En la primera classe haureu de portar sabatilles per a mullar, pantaló curt, samarreta i impermeable.

  
  28 febrer/2015  al 29 de març /2015

PREU:
Comunitat Uveg: 38€/Quadrimestre
Particulars: Targeta Esportiva+Activitat

 

CALENDARI:

Febrer: 28 de febrer  de 9,00-10,00 perxa 1 i de 10,00-11,00 perxa 2

Març: 1, 8, 15 i 29 de març

  

PROFESSOR: JORGE TELÈFON 617580365

EMAIL: CVPIRAGUISMO@GMAIL.COM

  • Esports/Activitats
  • Formació